Elektronisch Patiënten Dossier

Het Landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is in het voorjaar 2012 door de Eerste Kamer unaniem afgestemd. Het ministerie en de Zorgverzekeraars willen via een omweg het Landelijk EPD weer invoeren.

De huisarts moet zijn computer openzetten voor een zogenaamd Landelijk Schakelpunt: een centrale database waaruit de zorgverleners: huisartsen en specialisten (ziekenhuizen) de medische gegevens kunnen opvragen. Op zich niets mis mee, ware het niet dat de beveiliging tegen onbevoegd gebruik (misbruik) totaal onvoldoende is.

Daarom hebben wij besloten voorlopig onze computers op slot te houden zodat niemand bij de medische gegevens van onze patiënten kan komen. Eerst zal de beveiliging waterdicht moeten zijn. Tijdens kantooruren kunnen collega’s en ziekenhuizen alle informatie krijgen via de fax, na uitdrukkelijke toestemming van de patiënt.

Via mijngezondheid.net kunt zelf wel uw gegevens inzien. Op deze manier bepaalt u zelf aan welke hulpverlener u eventueel gegevens laat zien. Ook kunt u een overzicht van uw medicatie laten zien of printen.